Inspirationsfestivalen

Ollars

Här finns info om föreläsningar och workshops på Ollars.

Ollars är en byggnad i byn som används av Mora folkhögskolas kurs Ekologisk Odling och hållbar livsföring. Här kommer det att ske bl.a. Meditation, surdegsbakning i Ollars bageri med mera!

 Föredragen på Ollars sker i samarbete med Mora folkhögskola. 

Presentation av föreläsningar och workshops kommer nedan:

Endast surdeg!

Edward Mc Mackin
Kom baka med mig! Lär dig eller dela din egen kunskap om surdeg.

Kursen består av två delar på grund av jäsningstiden. På den första dagen diskuterar vi teori och gör deg. På andra dagen ska vi baka och smaka vad vi har gjort.

Bakning med surdeg är ett växande intresse för mig och jag har gjort det regelbundet under de senaste två åren. Jag är glad att dela min erfarenhet med alla som är nyfikna och jag är lika intresserad av att samarbeta med folk med tidigare erfarenhet av sig själv.

Bygga jordskepp

Emma Hansen

Vägen mot att leva ett friare liv med självförsörjning. Hur fungerar ett jordskepp i Sverige?

Emma berättar om sin resa med att bygga ett jordskepp i Värmlands skogar.

Lördag kl 14-16.

 

Meditation

Gudbjörg Tomasdottir

Starta festivaldagen i ro på Ollars där Gudbjörg leder en guidad meditation för nybörjare och en längre tyst meditation därefter. Det är välkommet att vara med på båda eller bara den ena.
Gudbjörg har länge intresserat sig för meditation och buddhistisk lära. Hon har de senaste två åren praktiserat vipassana meditation och organiserar regelbundna sittningar i Skattungbyn.
Lördag:
9:00 och 09:20 Guidad meditation
09:20 – 09:30 Reflektion
09:30 – 10:30 Tyst meditation

Föredrag med Kåre Olsson

Fredag kl 13 – 15 på Ollars

Människors samlade begär ryms inte på den begränsade planeten.

Hur gick tankarna kring detta när Skattungekursen startade och hur kan vi tänka idag?

Eva Nordfjell

Välkomna på föredrag om Lerbygge, startar kl 11 på Ollars både lördag och söndag.

Ollargården är ett 1880-tals timmerhus renoverat med lera och andra naturmaterial. Kom och lär dig mer om hur gamla hus kan renoveras varsamt med så mycket återbruk som möjligt! Föreläsning och visning med Eva Nordfjell 0761-250812.

The Wind Sculpted Land

Filmen ”The Wind Sculpted Land” av Joosep Matjus, är en dokumentär av fascinerande naturlandskap i Estland. Kombinationen av naturljud och musik skapar en spektakulär symfoni, en hyllning till naturen. Filmen har engelska undertexter.

”The Wind Sculpted Land” (by Joosep Matjus) is a documentary of fascinating scenes of wild and primeval nature in Estonia. Here the combination of nature sounds and music develops into a spectacular symphony. And ode to nature. The movie has subtitles in English.

https://vimeo.com/318956211

Täljworkshop med Joonas Lepna!

SÖNDAG kl 13-15 på Ollars

Prova på täljning under ca 2 timmar. En handfull av täljknivar finns att låna, dussintal skölpar och enstaka skedknivar och minst en slöjdyxa. Ta med egen täljkniv om du har. Tillgång till slipmaskin och strigel finns.
Joonas går igenom säkerheten vid täljning och hjälper till med att förverkliga dina slöjddrömmar. Också mer erfarna slöjdare är varmt välkomna att dela med sig av sina erfarenheter och inspiration. Ses på söndag vid Ollars!

 

Omställningen börjar inom oss

OBS! Nyinsatt workshop på lördag kl 16 – 18.

Samling vid Ollars kl 16.

Hur kan vi ha med hela oss i omställningen till en vackrare mänsklig närvaro på den här planeten?

Det pratas mycket om klimat och miljö idag, en hel del görs, men långt ifrån tillräckligt. Vad beror det på?

Jag menar att en viktig pusselbit handlar om att vi behöver gå djupare, titta inåt, och återskapa kontakten med jorden och naturen omkring oss. I denna workshop utforskar vi några av de ”inre” aspekterna av omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det kan till exempel handla om frågeställningar som: Varför agerar vi som vi gör – som individer och som kollektiv? Var hittar drivkrafterna och längtan till att leva ett mer hållbart liv? Hur kan vi må bättre och kanske till och med bli lyckligare av att leva ett mer hållbart liv? Vad är möjligt om vi lever i närmare relation till naturen omkring oss, och vad kan det betyda att göra det?

Vi kommer att göra övningar som grundar oss i oss själva och i naturen omkring oss och även få tid till egen reflektion. Ta gärna med skrivbok/papper och penna, och ev. något att sitta på ute.

Amanda är engagerad inom Omställningsnätverket och har gått kurser inom bland annat ekopsykologi och Joanna Macys ”the work that reconnects”. Hon har varit redaktör för antologin ”Sånger från jorden – 32 röster för en ny relation till planeten”